schaatsen2Lezing Schaatsnatie

Een select, maar zeer betrokken gezelschap was 25 februari getuige van een leuke geschiedenisles over Nederland als schaatsnatie; hoe toepasselijk in de week van de afronding van de zo succesvolle winterspelen. Het nawoord van de heer Toon van Kempen, met uitleg over diverse schaatsen uit vroeger jaren, maakte de avond compleet. 

 

We waren te gast zijn bij de familie van Kempen, Kromme Mijdrecht 50 1426 AC De Hoef. Het echtpaar heeft een schaats- en mutsmuseum "Koud aan de dijk" in de Hoef. Toon en Wil van Kempen waren sportieve mensen, hij schaatste en zij deed aan atletiek. Ze hebben het rietdekkerbedrijf van Bon 39 jaargeleden overgenomen. Hun roots liggen in Hazerswoude en Alphen aan de Rijn, maar ze hebben geen dag spijt gehad van de verhuizing naar de Hoef.

Wil is in de jaren van "Ard en Keessie" begonnen met het verzamelen van ijsmutsen. Het paar kreeg drie kinderen van wie Richard bekend werd als marathonschaatser. Dat hielp wel mee aan de verzamelwoede want Toon ging schaatsen verzamelen. De collectie bestaat nu uit ongeveer 300 mutsen en ruim 500 paar schaatsen.

De familie van Kempen deelt hun uit de hand gelopen hobby met de voorbijganger. Zijn ze thuis dan bent u van harte welkom, zo niet heeft u pech. Groepen kunnen komen op afspraak.

schaatsen3

Karin Bos hield haar lezing over schaatseuforie, "Nederland als schaatsnatie". Daarna werd de dvd getoond " Van sierschaats tot klapschaats". Aansluitend vervolgde Toon van Kempen zijn praatje over de verzameling, die we ook volop konden bewonderen. Voorwaar een zeer geslaagde avond.