proostenhoed1 640x480Proostenhoed onthuld

Afgelopen woensdag 18 december heeft onze nestor Fred de Wit in de ontvangstzaal van het gemeentehuis de ‘Proostenhoed’ onthuld. Samen met wethouder Schouten liet Fred, een van de grondleggers van onze vereniging, het doek verdwijnen dat de oude gevelsteen van het vroegere Proostenhuis bedekte.

Het Proostenhuis was de middeleeuwse woonburcht van de plaatselijke gezagsdragers in onze omgeving. Op de plaats van de rondweg ter hoogte van de hervormde Janskerk in Mijdrecht heeft het kasteel van weleer gestaan. Op deze voor onze regio zo belangrijke historische plek zal begin volgend jaar nog een inlichtingenbord komen met aanvullende uitleg over het gebouw en zijn bewoners.

 

fred de witDe bewuste siersteen is waarschijnlijk na de sloop van het woon- en bestuursgebouw van de proosten van Sint Jan in de bodem van omliggende landerijen terecht gekomen en kort na de oorlog terug gevonden. De gemeente kreeg de steen onlangs weer in bezit en Fred was als proostenkenner bij uitstek de juiste persoon om de onthulling uit te voeren.