Komende evenementen Historische Kring Breukelen

Wie wil nou niet tijdens een rustige vaartocht over de Loosdrechtse Plassen de geheimen van dit plassengebied eens ontdekken? Over de geheimen van de Vechtstreek gesproken: kent u het unieke “overpark” bij Buitenplaats Over-Holland in Nieuwersluis nog niet?

Of wist u dat de oudste begraafplaats van Nederland om de hoek bij kasteel Oud-Zuilen ligt waar de geschiedenis bij wijze van spreken voor het oprapen ligt?
De Evenementencommissie van de HKB nodigt u van harte uit om u in te schrijven voor excursies naar deze unieke plekken. Alle details vindt u in onze Nieuwsbrief April 2024. Lees meer .

NU TE ZIEN in het Vechtstreek Museum – In de voetsporen van Willem van Leusden 

Wisseltentoonstelling in het Vechtstreek Museum te Maarssen van 8 maart tot en met 25 september van deze verrassend en veelzijdige kunstenaar die het grootste deel van zijn leven in Maarssen heeft gewoond en gewerkt. Willem van Leusden heeft zich in zijn artistieke loopbaan diverse kunststijlen eigen gemaakt. De tentoonstelling neemt de bezoeker door middel van verhalen en beelden mee op de ontdekkingsreis naar Van Leusdens veelzijdigheid. 

Tevens kunt u zich aanmelden voor een lezing op 25 april a.s.: “Leerlingen van Willem van Leusden” . Lees meer

Algemene Ledenvergadering Historische Kring Breukelen

Gaarne nodigen wij u uit voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Historische Kring Breukelen, die gehouden zal worden op woensdag 10 april 2024 in Boom & Bosch, Straatweg 147 in Breukelen. De inloop is vanaf 19.00 uur, de vergadering begint om 19.30 uur en eindigt 20.25 uur.
Na de vergadering is er een koffie-/theepauze, met vervolgens om 20.45 uur een lezing door de heer Bram Donkers, waarbij hij dieper in gaat op de relatie Breukelen-Brooklyn, onder de titel “Wat heeft Breukelen werkelijk met Brooklyn en andersom?“. Deze lezing duurt tot ongeveer 21.30 uur. Niet-leden die deze vergadering willen bijwonen zijn voor de lezing € 5,- verschuldigd. Zij hebben geen stemrecht. Klik hier voor meer informatie en meldt u aan via evenementen@historischekringbreukelen.nl.

Lezing en rondleiding bij tentoonstelling ‘De stem van het volk’, ontdek de verborgen verhalen van de democratie in Nederland

Op maandagavond 25 maart organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) een avond gewijd aan de ontwikkeling van de democratie in Nederland. Van 19.30 tot 21.00 uur geeft Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder bij het RHCVV) een lezing bij de tentoonstelling ‘De stem van het volk. Ontwikkeling van de democratie in Nederland vanaf 1795’, met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Lees meer.

Nieuwsbrief Maart 2024

Zojuist is onze Nieuwsbrief weer verschenen. Hierin kijken we alvast vooruit naar het Evenementenprogramma voor het komende halfjaar waaronder de Algemene Ledenvergadering.

Op korte termijn kunnen we alvast melden dat wij vrijdag 15 maart te gast zijn bij Koos en Thea Segers van het Boerderijmuseum te Kockengen. Zij hebben in de loop der jaren een zeer ruime verzameling agrarische-en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, oude rijtuigen, tractoren en auto’s verzameld, die veel herinneringen oproepen aan ieders jeugd en zeer de moeite waard zijn voor een bezoek aan dit museum. Deze middag kunnen wij luisteren naar een mooi streekgebonden verhaal en zullen zij hun laatste grote aanwinst met ons delen. Lees meer en meldt u aan via onze Nieuwsbrief.

Appeltaartconcert Pauluskerk Breukelen – Paasmuziek van Pergolesi op dinsdag 19 maart.

Tijdens dit Appeltaartconcert zullen sopraan Bernet Wilms en mezzo-sopraan Katarina Hartman het Stabat Mater van Pergolesi zingen. Ze worden begeleid door het Crumble-consort. Heerlijke Paasmuziek! Na de muziek is er natuurlijk Appeltaart! De toegang bedraagt €5,00 (incl. appeltaart). Online reserveren wordt aangeraden. Klik hier om kaarten te reserveren.
Resterende kaartjes zijn voor aanvang van het concert aan de deur te koop (graag contant en gepast betalen), maar op = op. Met uw vrijwillige bijdrage aan de uitgang zorgt u ervoor dat onze concerten breed toegankelijk blijven.

Aanvang: 14:30 – 16:00 – Pauluskerk, Straatweg 37, Breukelen

Ontmoetingsmiddag FB Oud Breukelen op zondagmiddag 14 januari 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de Ontmoetingsmiddag FB Oud Breukelen. Heeft u nog leuke verhalen en/of foto’s van ‘Oud Breukelen’? Neem ze mee, dan kunnen wij de foto’s inscannen.

Tijd: 14:00-17:00 uur, Locatie Parochiehuis, Herenstraat in Breukelen. Consumpties dienen contant te worden afgerekend aan de bar.

Wij zien er naar uit u te mogen begroeten. Tot ziens op 14 januari. Het wordt weer een gezellige middag.

Decembernummer Tijdschrift Historische Kring Breukelen 2023

In dit tijdschrift treft u verhalen aan over de “hobby’s” van Kees Dudok de Wit en hoe de oorspronkelijke geesten van Agnes Block op Vijverhof, Magdalena Poulle op Gunterstein en Joan Huydecoper op Goudestein hun vrije tijd inhoud gaven. Of het verhaal over een wandeling langs de Vecht van Oudaen naar Vechtenstein.

Ook de iets recentere geschiedenis van belangrijke autobedrijven in Nieuwer Ter Aa en Breukelen en de verhalen over kunst en dames van Nijenrode zijn zeer de moeite waard.

Lees meer.

Spaanse kerstmuziek door het Apollo Ensemble in de Pieterskerk in Breukelen

Op zaterdag 23 december speelt het internationaal bekende Apollo Ensemble het programma “Feliz Navidad”, gelukkig kerstfeest. Uit de 18e eeuw is veel feestelijke muziek bewaard gebleven voor zang en instrumentaal ensemble. Intense, vrolijke , vurige en bij vlagen ook dramatische muziek, die het Apollo Ensemble op het lijf geschreven is. Componisten die op dit programma staan zijn Jose de Nebra, Jose de Torres, Josep Pla, of Domenico Scarlatti; misschien hier niet de meest bekende namen maar hun muziek is ontzettend mooi.

Lees meer.

Lichtjes voor Vrede

Op vrijdag 15 december a.s. organiseren de drie monumentale kerken aan de Straatweg in Breukelen een lichtjesavond. Het is inmiddels een mooie traditie geworden, zo in de aanloop naar Kerst. Een lint van licht verbindt de Pauluskerk, de Pieterskerk en de Johannes de Doperkerk met elkaar. En op de Kerkbrink verschijnt een hart van allemaal lichtjes. In de mooi versierde kerkgebouwen kunt u tussen half zeven en half negen rustig rondlopen, muziek beluisteren en onder andere de kerststallen bewonderen. Dit jaar valt de lichtjesavond in de periode van Chanoeka, een Joods feest, dat ook bekend is als het lichtfeest. Met het lint van licht willen we aangeven dat we allemaal verbonden zijn met elkaar. Lees meer.

Wandel door de historie – vier keer Vroeger en Nu wandelroutes door de Vechtstreek

Wil jij de prachtige dorpskernen langs de Vecht ontdekken en onderweg de mooiste highlights, markante gebouwen en bijzondere verhalen meepikken? Wandel dan een van de Vroeger & Nu routes in Breukelen, Loenen aan de Vecht, Maarssen en Vreeland. Onderweg zijn de routeborden – met beelden van vroeger en informatieve teksten – zo geplaatst dat je de huidige situatie ziet vanuit het perspectief van de fotograaf of kunstenaar van vroeger. De routes kunnen op ieder punt gestart worden en elk bord geeft een routebeschrijving naar het volgende bord. Lees meer.

Gouden K voor Maarssenaar Hans van Bemmel wegens verdienste voor beeldende kunst

Dit jaar hebben 25 wethouders met kunst en cultuur in hun portefeuilles, inwoners uit hun gemeenten voorgedragen voor een Gouden K.
Gouden K’s worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Omdat jaarlijks maximaal tien Gouden K’s worden toegekend, heeft het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten tien personen geselecteerd. Lees meer.

De stem van het volk

Bij het RHCVV is de tentoonstelling ‘De stem van het volk’- ontwikkeling van de democratie in Nederland vanaf 1795’ te bezoeken. Hoewel Nederland al in 1798 zijn eerste grondwet kreeg, is het de grondwetsherziening van 1848 – nu precies 175 jaar geleden – die ten grondslag ligt aan de huidige parlementaire democratie. Deze historische gebeurtenis en de voortdurende ontwikkeling van de Nederlandse democratie sinds 1795 staan centraal in de tentoonstelling. ‘De stem van het volk’ biedt de bezoeker een verzameling verhalen, (lokale) archiefstukken, foto’s, spotprenten en historisch verkiezingsmateriaal. De tentoonstelling is van 12 december 2023 tot en met 31 januari 2025 gratis te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-17.00 uur. Lees meer.

Lezing Restauratie Buitenplaats de Vijverhof

Op maandag 13 november houdt Inge van de Ven, eigenaar en initiatiefnemer van de verbouwing van Buitenplaats de Vijverhof, een inkijkje hoe zij de 300 jaar oude vervallen buitenplaats in ere heeft hersteld tot het boutique hotel van nu, waarin zij ook ingaat op de historie van deze buitenplaats. In 1670 stichtte Agnes Block een hoeve met een oranjerie, boomgaarden, sier- en moestuinen, lanen en verschillende vijvers. Lees meer.

Nieuw boek “Wonderbaarlijke Vechtstreek”

Na de publicatie van het zeer succesvolle boek ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van het Vechtstreekmuseum, is er nu een compleet vernieuwde uitgave verschenen. Naast de mooie artikelen en foto’s over plaatsen aan de Vecht en de schilders die de moeite waard blijven, 50 pagina’s met nieuwe aspecten.
Prachtige luchtfoto’s van Gerhard Hof, Ridders en kastelen met hun wetenswaardigheden, sfeervolle buiten en binnen foto’s van Ron Noordenbos, een bijzondere artikel over mode en klederdracht in de 17e eeuw. Lees meer.


Sporen Van Een Joods Verleden In De Vechtstreek

Het VECHTSTREEKMUSEUM organiseert op zondag 29 oktober 2023 om 11:30 uur een presentatie over het Joodse verleden in Maarssen en de Vechtstreek, gevolgd door een bezoek aan de oude Joodse begraafplaats in Maarssen.

Bernard zal ons vooral kunnen vertellen over zijn roerige jaren in deze stad, die hij zo intensief heeft meegemaakt. Denk aan: krakersrellen, de moord op Theo Van Gogh, Bijlmerramp, de Kroningsdag 1980. n 1650 vestigden zich Sefardische (Spaans-Portugese) Joden vanuit Amsterdam in de Vechtstreek, m.n. in Maarssen, Maarsseveen, Vreeland en Weesp. Lees meer.

IKijk voor het volledige programma van het Vechtstreek Museum op: https://www.vechtstreekmuseum.nl/nu-te-zien/


Unieke lezing van Bernard Welten, oud Commissaris van Politie in Amsterdam

Graag willen wij u van harte uitnodigen voor een unieke lezing. Op dinsdag 10 oktober is – in het kader van de recente geschiedenis-  oud plaatsgenoot Bernard Welten te gast in het Parochiehuis in Breukelen.

Bernard zal ons vooral kunnen vertellen over zijn roerige jaren in deze stad, die hij zo intensief heeft meegemaakt. Denk aan: krakersrellen, de moord op Theo Van Gogh, Bijlmerramp, de Kroningsdag 1980. Lees meer.


Lezing ‘Reclamebureau Kees de Tippelaar’ op 7 oktober 2023

Begin oktober viert Breukelen de jaardag van haar beroemdste inwoner: Leonard Corneille Dudok de Wit (1843-1913). L.C. Dudok de Wit had als bijnaam Kees de Tippelaar, vanwege de vele lange afstandswandelingen die hij in binnen- en buitenland maakte.

Jarenlang is er op of rond 3 oktober dan ook een wandeling in de geest van Kees georganiseerd, de laatste jaren voor de schooljeugd van Breukelen. Deze wandeling is inmiddels geschiedenis, maar de herdenking met bloemlegging en Jaarrede is nog altijd springlevend.

Op zaterdagmiddag 7 oktober a.s. houdt Irma Gondrie de jaarlijkse herdenkingsrede in Boom en Bosch, het voormalige gemeentehuis van Breukelen. Lees meer.


Valentijn krijgt een rondleiding door kasteel Gunterstein

Kasteel Gunterstein ligt prachtig aan de Vecht in Breukelen. De bijzondere plek is al sinds de 17e eeuw in handen van dezelfde familie. Bertien Quarles van Ufford heeft het huis en landgoed voortgezet en laat aan Valentijn Carbo, presentator van het KRO-NCRV programme Binnenste-Buiten, dit unieke familiebezit zien. Sinds 2018 leidt Valentijn de kijker rond door cultureel erfgoed. Met zijn sleutel opent hij deuren die normaal gesproken gesloten zouden blijven en neemt hij je mee terug in de tijd van boerderijen met bedstedes tot chique grachtenpanden uit de pruikentijd

Klik hier om deze bijzondere video te bekrijken


Bronzen Troffel voor Oukoper Molen

Afgelopen weekend – 9 en 10 september – was het Open Monumentendag. Er waren in Stichtse Vecht meer dan 65 geopende monumenten en activiteiten. Bovendien was er een open dag van de Brandweer Breukelen en ook nog het Shantyfestival op de Kerkbrink.
Dankzij deze veelheid aan activiteiten hebben meer dan 8.000 bezoekers dit weekend in Stichtse Vecht beleefd.

Mooiste of best gerestaureerde monument
Ter gelegenheid van Open Monumentendag heeft wethouder Arjan Wisseborn 9 september de Bronzen Troffel uitgereikt aan molenaar Piet Schiereck van de Oukoper Molen.  Lees meer



Open Monumentendag 9 en 10 september – Thema Levend Erfgoed 

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend Erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Lees meer

Klik hier voor een overzicht van alle deelnemende monumenten in Stichtse Vecht. MonumentenStichtseVecht

Foto : Buitenplaats Over-Holland


Vleermuizenavond in en rond Kasteel Loenersloot

Op  vrijdagavond 11 augustus vanaf 20.30 uur staat Kasteel Loenersloot, aan de Rijksstraatweg in het gelijknamige dorp, in het teken van vleermuizen.  Deze zijn regelmatig te gast in het slot zelf en komen in groten getale voor in het nabijgelegen kasteelpark. Op de zolder van het fraai gerestaureerde kasteel uit circa 1200 bevindt zich een vleermuizenkast, waar regelmatig gebruik van gemaakt wordt.  Vleermuizen en een stokoud slot: een fraaie combinatie!  Lees meer.


De Canon van Maarssen nu ook digitaal

Onlangs is de digitale versie van het Jubileumboek Historische Kring Maarssen – Canon van Maarssen en omliggende kernen – online gepubliceerd en vanaf nu voor iedereen toegankelijk. Hierin worden vijftig bijzondere gebeurtenissen uit de geschiedenis van Maarssen, Tienhoven, Maarsseveen en Oud-Zuilen beschreven. Vanaf het ontstaan van de Vecht tot het opgaan in Stichtse Vecht.

De Canon is onderdeel van ‘De Canon van Nederland’. Klik hier om de Canon te openen.


Nieuwe concertreeks ‘Klassiek aan de Vecht’

Buitenplaats Doornburgh presenteert in samenwerking met pianiste Carol Ruiz Gandia en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) de nieuwe concertreeks ‘Klassiek aan de Vecht’. We hebben weer vijf prachtige concerten in de planning staan. Er komt een diversiteit aan verschillende instrumenten en stijlen voorbij, van moderne klassiekers op saxofoon, tot de Winterreisse van Schubert. Het volgende concert is op vrijdag 9 juni om 20:00 van pianist Sergi Pacheco Portalés. Bestel kaarten


Van Gogh in het Vechtstreek Museum

Het Van Gogh Museum viert dit jaar 50 jaar inspiratie en trakteert vijftig inspirerende mensen op een niet van echt te onderscheiden Van Gogh. Niet zomaar mensen, maar vrijwilligers die iets bijzonders doen voor hun buurthuis, vereniging of stichting. De hele maand mei brengt het museum met de actie ‘Gefeliciteerd met een Van Gogh’ de kunst van Van Gogh letterlijk dichtbij de mensen.

Lees meer over dit onderwerp en nog veel meer activiteiten in het Vechtstreek Museum in Maarssen.


Dag van het Kasteel op Loenersloot op 29 mei

Een bruisende dag met fraaie muziek en diverse activiteiten Er is ieder uur prachtige muziek. Ook  is er een speurtocht voor kinderen. In en ook om het kasteel is verder veel te doen!

Parkrondleiding
Om 12.30, 13.45 en 16.00 uur is er een parkrondleiding. Deze zijn gratis, maar vooraf reserveren is verplicht. 

In en rond het kasteel
In het slot zijn fraaie prenten van het vroegere kasteel en bewoners tentoongesteld. Elk uur worden video’s vertoond. Eén betreft de laatste kleurrijke bewoonster, barones M. van Nagell -Martini BuysLees meer en reserveer.


Concert Petrus Band in de Pieterskerk

Genieten van een bijzondere uitvoering van geliefde liedboekliederen in het Pinksterweekend? Kom dan op zaterdagavond 27 mei a.s. naar het concert met de Petrus Band in de Pieterskerk in Breukelen.

Van 26 mei tot en met 9 juni trekt de Petrus Band weer door het land! Vijf kerken in het land zetten hun deuren open voor een mooie avond vol bijzondere liederen uit het Liedboek. Het gaat om vertrouwde, nieuwe én vergeten liederen die voor het tv-programma Petrus in het land van een nieuw muzikaal jasje werden voorzien. 

Lees meer


Lezing en rondleiding in de gerestaureerde Grote Kerk Loenen aan de Vecht 
onder leiding van Maarten Bootsma

De afgelopen jaren heeft in de Grote Kerk in Loenen een omvangrijke restauratie en verbouwing plaatsgevonden. Daarbij zijn er 3 pijlers geweest waar het project om draaide: restauratie, multifunctionaliteit en verduurzaming. De wens van de kerkelijke gemeente was om het gebouw klaar te maken voor de toekomst en inzetbaar te maken voor het hele dorp. Het gebouw is prachtig gerestaureerd, verduurzaamd én multifunctioneel gemaakt. Het resultaat overtreft alle verwachtingen. 

Datum: zaterdag 22 april 2023, aanvang 14.00 uur, duur ca 1,5 uur. Aanmelden via de website. Maximaal 30 deelnemers, Lees meer


EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen

Nu te zien bij Buitenplaats Doornburgh: de grote groepstentoonstelling EXODUS, met o.a. werk van Eva Spierenburg, Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg. Honderden kunstenaars uit diverse disciplines zonden werk in voor de gelijknamige Open Call. Een curerende commissie selecteerde de meest inspirerende kunstwerken voor de tentoonstelling die plaatsvindt in het voormalig klooster dat op de buitenplaats in Maarssen is gevestigd.
EXODUS van 24 maart t/m 24 september 2023 Lees meer


Algemene Ledenvergadering Historische Kring Breukelen

Op woensdag 29 maart 2023 vindt de Algemene Ledenvergadering van de Historische Kring Breukelen plaats in het Parochiehuis, Herenstraat 15 te Breukelen. Inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19:30 uur.

Na het officiële gedeelte van de ALV dat eindigt om 20.30 uur, volgt een lezing van Pol Schevernels over kunstverzamelaar Jacques Goudstikker, destijds eigenaar van Nyenrode, die in 1940 op dramatische wijze om het leven kwam. Aanvang 20:45 uur.

Leden en partner leden: vrije toegang. Introducé: € 5,00. Aanmelden uiterlijk 25 maart via evenementen@historischekringbreukelen.nl.

Lees meer in de officiële uitnodiging.


Lezing ‘De Slag op de Zuiderzee’ (1573)

Op woensdag 22 februari vertelt Hans Muntjewerff, vrijwillig medewerker van de Historische Vereniging Oud-Hoorn, het verhaal van de roemruchte gebeurtenis uit de Tachtigjarige Oorlog, ‘de Slag op de Zuiderzee’ (1573) in het Parochiehuis te Breukelen.

Na de landing op 1 april 1572 van de Watergeuzen in Den Briel kozen veel steden in Holland prins Willem van Oranje als Stadhouder. Amsterdam bleef koning Filips II trouw. Lees meer


Tentoonstelling Kastelen in de Vechtstreek in het Vechtstreekmuseum
van 25 februari 2023 tot en met 10 september 2023.

In deze informatieve wisseltentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van alle ooit bestaande kastelen in de Vechtstreek. Er zal aangegeven worden waarom er kastelen zijn ontstaan in de Vechtstreek, wie deze kastelen heeft gebouwd, welke functie deze kastelen oorspronkelijk hadden, hoe de kastelen zich hebben ontwikkeld, welke er niet meer zijn en wat de functie is van de overgebleven kastelen. Tickets via: https://www.vechtstreekmuseum.nl/nu-te-zien/


Rondleidingen in kasteel Nyenrode

Het Vechtstreekmuseum organiseert weer rondleidingen in kasteel Nyenrode. Onze gids vertelt uitgebreid over de geschiedenis van het kasteel en toont historische zalen en verschillende stijlkamers met de verborgen kunstcollectie.
Aansluitend, na een wandeling door het park, is er een bezoek aan de tentoonstelling “Amsterdam Light Festival”, georganiseerd door het Artfund Nyenrode. De fotografie van de mooiste en meest creatieve Light Objecten van de afgelopen 10 jaar gehouden Light Festivals zijn zorgvuldig geselecteerd en op grote Acrylaatplaten geprint voor een fantastische overzicht tentoonstelling. Voor meer informatie: www.vechtstreekmuseum.nl


Doornburgh in Maarssen- Buitenplaats voor kunst en wetenschap

U bent van harte elkom op Buitenplaats Doornburgh. Hier parkeer je de waan van de dag bij het hek en geniet je van kunst, historie, eten en natuur.

De hele maand februari is Buitenplaats Doornburgh gratis toegankelijk. Je kunt dus heerlijk door de gangen dwalen en genieten van het gebouw in haar sobere pracht. Bekijk de agenda voor het actuele programma op de websiteK https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/


Lezing ‘Vaderskind, de oorlog van Renate Rubinstein’ door Hans Goedkoop op
8 februari in de Pauluskerk in Breukelen. Aanvang 8 uur.

Hans Goedkoop is historicus en literatuurcriticus. Hij promoveerde in 1996 cum laude op de biografie van Herman Heijermans, Geluk. Hij won er onder andere de Henriëtte de Beaufort-prijs mee. Zijn bekendheid kwam vooral door het presenteren van het NTRVPRO geschiedenisprogramma Andere Tijden, waar meer dan 500 afleveringen van zijn gemaakt. Lees meer.


Lezing ‘De geschiedenis van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Op woensdag 25 januari 2023 zal dijkgraaf Joyce Juanita Sylvester een lezing houden over ‘De geschiedenis van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waarbij uitstapjes naar historische gebeurtenissen en andere waterschappen aan de orde komen. Locatie: het Parochiehuis te Breukelen. Aanvang 19.30 uur.

Waterschappen genieten in Nederland een grote naamsbekendheid, echter minder bekend is wat ze werkelijk doen. Waterschappen doen grote ingrepen in het landschap om het water goed te beheren. Tevens zijn zij verantwoordelijk voor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het water. Lees meer.


RHCVV brengt boek Rampjaar bij tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673’

Het streekarchief Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) brengt zijn eerste boek uit. Op 25 november verschijnt Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673. Sporen van het Rampjaar in het archief, bij de tentoonstelling over het Rampjaar die nog tot eind maart 2023 bij het RHCVV te bezichtigen is.

Aan de hand van vele zeventiende-eeuwse archiefdocumenten beschrijft Wouter van Dijk in het boek de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie. Van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. In dit boek wordt een aantal van die verhalen voor het eerst verteld. Lees meer.


Bijeenkomst ‘Breukelen in brand! Rampjaar 1672-1673’
Zaterdag 22 oktober, 15.00 – 18.00 uur, kosten: 9,50 euro voor rondleiding én lezing, 5,00 euro voor alleen lezing, studenten en -pashouders gratis entree. Locatie: Pieterskerk in Breukelen, Straatweg 59.

Tijdens deze bijeenkomst vertellen historicus en senior collectiebeheerder van het RHCVV Wouter van Dijk en auteur Daan Wolfert over de gebeurtenissen in Breukelen tijdens het Rampjaar. De bijeenkomst krijgt een 17e-eeuws gouden randje door de muzikale bijdrage van het Apollo Ensemble.Lees meer..


Tentoonstelling Schilders van de Vechtstreek in het Vechtstreekmuseum tot en met 8 januari 2023

In deze tentoonstelling worden vele tientallen kunstwerken getoond van diverse kunstenaars uit de 19e eeuw, zoals Nicolaas Bastert (1854-1939) en Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel (1856-1917), maar ook van meesters uit de 20e eeuw zoals Cornelis Vreedenburgh (1880-1946), Tegelijk met deze tentoonstelling is onder dezelfde titel een boek gepubliceerd, geschreven door de kunsthistoricus Jaap Versteegh. Lees meer.


Lezing Juliëtte Jonker bij herdenking Kees de Tippelaar

Zaterdag 1 oktober 2022 van 13.00 tot circa 14.30 uur in Boom en Bosch

Begin oktober viert Breukelen de jaardag van haar beroemdste inwoner: Leonard Corneille Dudok de Wit (1843-1913). L.C. Dudok de Wit had als bijnaam Kees de Tippelaar, vanwege de vele lange afstandswandelingen die hij in binnen- en buitenland maakte. Jarenlang is er op of rond 3 oktober dan ook een wandeling in de geest van Kees georganiseerd, de laatste jaren voor de schooljeugd van Breukelen. Deze wandeling is inmiddels geschiedenis, maar de herdenking met bloemlegging en Jaarrede is nog altijd springlevend. Lees meer


”De Molukken en de Molukkers in Nederland”

Woensdag 21 september is er een bijzondere lezing door schrijfster Sylvia Pessireron over ”de Molukken en de Molukkers in Nederland”.

In 1950 haalde de Nederlandse overheid Molukse KNIL militairen uit Indonesië omdat hun veiligheid niet gegarandeerd was daar. Op de boot naar Nederland werden deze militairen uit hun functie ontheven. Daarna werden de gezinnen eerst in kampen en later in woonwijken gehuisvest. In Breukelen bijvoorbeeld werden indertijd 20 Molukse gezinnen geplaatst na een verblijf in diverse kampen. Lees meer


Lezing “Speelhuisjes aan de Vecht”

Op dinsdag 13 september organiseert de HKB een lezing met als thema “Speelhuisjes aan de Vecht” door drs. Juliette Jonker-Duynstee. Veel buitenplaatsen aan de Vecht hebben zo’n speelhuisje. Deze variëren van vroeg achttiende-eeuwse theekoepelachtige gebouwtjes waar volwassenen recreërden tot negentiende- eeuwse “follies”.

Tegenwoordig is er nog maar een fractie over van de rijkdom die er was. Lees meer


Save the Date: Open Monumentendag 2022

De 36e editie van de Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid. Tijdens de deze dagen openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Het programma voor onze gemeente kunt u vinden op Open Monumentendagen Stichtse Vecht


Open Monumentendag bij het RHCVV

Op zaterdag 10 september openen wij van 10.00 tot 16.00 uur onze deuren in het kader van Open Monumentendag. Bezoek de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’, ga met een speurtocht door de tentoonstelling op zoek naar verhalen en speel een historisch spelletje ‘Wie is het?’. Lees meer op: Open Monumentendagen RHCVV


Dag van het Rampjaar in Utrecht – Excursie en symposium 

Op vrijdag 7 oktober organiseert het PlatformRampjaarherdenking de Dag van het Rampjaar in Utrecht. Met ’s ochtends een excursie en
s middags een symposium in Paushuize. Aanleiding: stad en provincie Utrecht werden in 1672 zwaar getroffen door het Rampjaar. Lees meer


Tentoonstelling Schilders van de Vechtstreek in het Vechtstreekmuseum van 16 juli 2022 tot en met 8 januari 2023

In deze tentoonstelling worden vele tientallen kunstwerken getoond van diverse kunstenaars uit de 19e eeuw, zoals Nicolaas Bastert (1854-1939) en Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel (1856-1917), maar ook van meesters uit de 20e eeuw zoals Cornelis Vreedenburgh (1880-1946), Tegelijk met deze tentoonstelling wordt onder dezelfde titel een boek gepubliceerd, geschreven door de kunsthistoricus Jaap Versteegh. Lees meer.


Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672 – 1673’ in het
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen vanaf 7 juli 2022

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Münster gezamenlijk Nederland aanvielen, toen bekend als de Republiek. Het jaar 1672 is dan ook de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. De Vechtstreek was ruim een jaar het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen. In de tentoonstelling zijn zeventiende-eeuwse stukken te zien over het Rampjaar en de gevolgen daarvan. Lees meer.


Informatiebord over neergestorte bommenwerper WOII in polder Portengen  – Persbericht Gemeente Stichtse Vecht

Stichtse Vecht, 4 mei 2022 – Nabij de plek waar op 27 april 1943 een Engelse bommenwerper neerstortte in de polder van Portengen is vanmiddag een speciaal informatiebord gepresenteerd. Burgemeester Ap Reinders verrichtte de onthulling, samen met buurtbewoner en initiatiefnemer Willem van der Linden en met Jan Springintveld, secretaris van het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeer. Lees meer


Redeloos, radeloos, reddeloos
Special met hoogtepunten Nationale Rampjaarherdenking

In 2022 organiseert het Platform Rampjaarherdenking- samen met provinciale organisaties en 90 aangesloten vestingsteden -in heel Nederland herdenkingen, exposities en andere culturele activiteiten.

Download de  Nieuwsbrief met daarin de belangrijkste events die in mei en juni gaan  plaatsvinden.


Scroll naar boven