Proosdijkoerier Juni

cover juni18Het juninummer 2018 van de Proosdijkoerier. Hierin duiken we met Joop Frankenhuizen in de krantenarchieven van de Tweede Wereldoorlog. Stef Veerhuis vervolgt zijn verhaal over het ‘interbellum van burgemeester Padmos’. Honderd jaar kiesrecht is een onderwerp waar Piet van Buul zich in heeft vastgebeten. Vinkeveen en Waverveen rond 1933 is opnieuw het onderwerp van Fons Compier. Een beeldend verhaal over de Heilig Hartkerk in Vinkeveen laat ons de bijzondere kenmerken zien van deze beeldbepalende ‘kathedraal’. Een culturele bijdrage over de ‘vergeten’ musicus Harry Günther ligt ten grondslag aan het artikel van Chris Woerden. Ook Arie Bloed en Piet Koster beschrijven een musicus: de Waverveense organist Piet Gijzen. De archeologie krijg aandacht via de bijdrage van Pieter Sipkema en Wiesje Dijkxhoorn, terwijl Peter van Golen de geologische ontwikkeling van onze omgeving beschrijft. Ten slotte nog wat nostalgische beelden uit het familiearchief van Driekus Redegeld en enkele 'briefhoofden van toen'. Kortom, een grote diversiteit met veel verschillende, interessante, regionaal belangwekkende artikelen. Alweer een editie, die u niet wilt missen!
Bent u nog geen lid, meld u dan nu aan.

Tentoonstelling 5 mei

Herinneringen aan oorlog, verzet en bevrijding
In het kader van de activiteiten rond het Bevrijdingsconcert in het Monument Johannes de Doper, organiseerden we op zaterdag 5 mei een tentoonstelling met uniek materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.
De tentoonstelling vond plaats in Galerie Boven Verwachting, Herenweg 298a (nabij de Driehuiskerk) in Wilnis. 

Met ongeveer 250 bezoekers was de tentoonstelling een doorslaand succes. Alle eer aan de drie regionale verzamelaars: Jan Compier, Chris vd Linden en Kees vd Wilt. Zij gaven blijk van hun passie voor de geexposeerde voorwerpen en gaven aan menig geinteresseerd bezoeker volop uitleg. De aanwezige Canadese gasten waren vol lof over de organisatie en ook onze regionale bezoekers waren uiterst content met het gebodene. Waarvan akte!
 
In de tentoonstelling kreeg de bezoeker inzicht in het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, zoals zich dat in De Ronde Venen heeft afgespeeld. Het ging hierbij om een aantal specifieke periodes: mei 1940, de inval van de Duitsers; mei 1942, de verdrukking en vervolging, mei 1944, de hongerwinter en de inundatie van de polder Groot Mijdrecht en mei 1945, de bevrijding.


Chris kl2JC winterhulpKees WO2 14
Chris van der Linden liet materiaal zien over de in onze omgeving gecrashte vliegtuigen.
Jan Compier leverde materiaal over het verzet en de vervolging met enig accent op Jodenvervolging en over de inundatie van de polder Groot Mijdrecht.
Kees van der Wilt nam ons via de persoonlijke uitrusting van militair personeel en wapentuig van het Amerikaanse leger mee naar de Bevrijdingsdag en de periode hierna. Kortom er was veel te zien die vijfde mei.

Al met al een uitstekende presentatie van de voor de regio belangrijke geschiedenis!

Geslaagde fotoshow Sint Petersburg door Henk Butink

Dinsdag 17 april gaf Henk Butink na de algemene vergadering een bijzonder geslaagde presentatie over onze banden met Sint Petersburg.av apr18 6av apr18 7

 

 

 

 

 

Henk vertelde een verhaal over Nederlanders in Sint-Petersburg. Zijn presentatie was in de vorm van een flitsende audiovisuele (beamer) show. Zijn mondelinge toelichting vulde hij aan met fraaie foto’s, begeleid door mooie, Russische muziek. 

De presentatie werd gegeven in onze ‘Oudheidkamer’ aan de Croonstadtlaan. Deze (stads)naam is verbonden met de verdediging van Sint-Petersburg. Het verhaal laat de band zien die Nederlanders en Mijdrecht hadden met Sint-Petersburg in de periode 1720-1918. Een deel van de stad op een nabijgelegen eiland kreeg de naam van een van de forten ‘Kronstadt’ en dit werd de naamgever van de Stoomtimmerfabriek N.V. Croonstadt in Mijdrecht, mogelijk omdat er veel hout vanuit Kronstadt werd aangevoerd. De timmerfabriek verdween maar de naam niet. De laan waaraan vroeger de timmerfabriek lag kreeg de naam Croonstadtlaan. Henk legde met veel authentieke illustraties de geschiedenis van het huidige 'Cronos beheer' uit. Door de bijna zeventig aanwezigen bijzonder gewaardeerd.
 
Meer informatie en een uitgebreide literatuurverwijzing is te vinden op: www.butink.nl/nederlanders-in-sint-peterburg-rusluie

Lezing Derk Boswijk bijzonder geslaagd

De lezing van derk Boswijk over zijn familiegeschiedenis (Treur en Verboom) is een doorslaand succes gebleken. Onze Oudheidkamer liep vol met vele tientallen familieleden en andere belangstellenden. Derk Boswijk (Wilnis/Kockengen) kwam in het bezit van een stapeltje brieven, documenten en foto’s uit het leven van overgrootvader Cornelis Treur en opa Peter Treur was dat voor hem aanleiding om op zoek te gaan naar de geschiedenis van de familie Treur. Die speelt zich deels in Amerika en voor een groot deel in De Ronde Venen en het Groene Hart af. Derk plaatste de belevenissen van de familie uit het begin van de vorige eeuw in het perspectief van de ontwikkelingen uit die periode rond de eerste wereldoorlog. Hij schreef er een familieroman over en vertelde deze avond een rijk geillustreerd verhaal. Na afloop konden de kopers van zijn roman het boek laten signeren door de spreker.

Derk Boswijk 1Derk Boswijk 2