Lezing Archeologie Noord-Zuidlijn

NZlijnOp donderdag 23 januari bieden we u een lezing over de archeologische vondsten rond de Noord-Zuidlijn. Het gaat hierbij om het Amstellandschap en het ontstaan van Amsterdam. De lezing wordt gegeven door prof. dr. Jerzy Gawronski, stadarcheoloog en hoofd van de afdeling archeologie van Amsterdam.
In het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn tussen 2005 en 2010 stond de rivier de Amstel centraal. De diepe bouwputten gaven toegang tot de onderste lagen van de rivierbedding tot 12 meter onder NAP. Daarmee kwam nieuwe informatie voorhanden over ontwikkelingen in het landschap en vooral over de waterhuishouding en de vorming van de rivier de Amstel vanaf 3.000 v. Chr. Archeologische vondsten duiden op een doorlopende bewoning in het Amstelgebied.
Klimatologische en bodemkundige processen ten tijde van de middeleeuwse ontginningen zorgen voor ingrijpende veranderingen in het landschap. Een abrupte omslag aan het eind van de twaalfde eeuw zorgt voor het ontstaan van de huidige Amstelmonding in het IJ en biedt daarmee de basis voor de stichting van Amsterdam.
 
 

EERSTE INLOOPAVOND GENEALOGIE 2020

Genealogie inloop klNog steeds op zoek naar uw voorouders?
Als u er prijs op stelt helpen wij een handje. U moet maar denken: ‘twee weten meer dan een' en bovendien steekt u er altijd wat van op.
De eerste Helpdesk van ons voorseizoen 2020 staat gepland voor donderdagavond 9 januari a.s. om 19.30 uur in ons Verenigingsgebouw aan de Croonstadtlaan 4a te Mijdrecht.
De Oudheidkamer is open vanaf 19.15 uur en de toegang is gratis.
Vooraf wel even aanmelden a.u.b. > Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. < Dit vanwege de beschikbare werkgroepleden en het aantal computers. Iedereen is welkom, lid of geen lid. TIP: neem gerust uw eigen laptop of een USB-stick mee.
 

AVnov19kl1

Ledenvergadering met lezing over Opgravingen in Mijdrecht

Na de soepel verlopen algemene vergadering 21 november jl. kregen de ruim 60 aanwezigen een rijk met foto's gelardeerd verhaal over vondsten in Mijdrecht. In januari 2018 is in de oude dorpskern van Mijdrecht een archeologische opgraving uitgevoerd door de VUhbs, sinds 1997 het archeologisch opgravingsbedrijf van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hierbij zijn belangrijke vondsten gedaan die dateren vanaf het begin van de Late Middeleeuwen tot in de Nieuwe Tijd. Het betreft de periode van ca. 1300 tot 1900. Opgegraven zijn de resten van woonhuizen, waterputten, beerputten, sloten en greppels. Ook zijn de resten van de oude molen aangetroffen, die hier tot in het midden van de vorige eeuw stond. Er zijn vondsten gedaan van aardewerk, natuursteen, dierlijk bot en metaal. Bovendien is een opmerkelijke vondst gedaan van zilveren munten. Over deze vondsten vertelde opgravingsleider Jan van Renswoude uitgebreid na onze algemene vergadering. Het was een lastige klus; donker, koud en nat. Maar er waren veel sporen en overblijfselen uit de Middeleuwen. Veel aardewerk, funderingen en putten. Mooi om te zien.

AVnov19kl2

 

 

Taxaties en nostalgie

KK4

Zaterdag 19 oktober waren de landelijk bekende taxateurs Joseph Estié en Bas Hesselink in de Willistee in Wilnis. Op uitnodiging van onze vereniging bogen beide professionals zich over de vele tientallen aangemelde ‘kavels’. De Tv-coryfeeën maakten er een uitgebreide voorstelling van. Onder leiding van de luchtige en humorvolle dagpresentator Erick Versloot beoordeelden Hesselink en Estié de vele aangesleepte boeken, kaarten en aardewerk. Het enthousiaste publiek moest hierbij wel geduld hebben en zoals gebruikelijk waren de meeste meegebrachte artikelen weliswaar het bewaren waard, maar was de emotionele waarde vaak groter dan de verkoopwaarde. We zagen een paar topstukken: een zilveren schaaltje kreeg de vermoedelijke waarde van 1500 euro mee en ook enkele fraaie kaarten en atlassen lagen in die prijsklasse.

Het merendeel van de aanwezigen ging door het gebodene opgewekt naar huis. Een heuse Rondeveense ‘kunst en kitsch-voorstelling’ was hen ten deel gevallen. Daarnaast presenteerde onze vereniging zich in de volle breedte. In aanloop naar de taxatieshow waren alle monumenten uit De Ronde Venen, fraai op beeld vastgelegd door Henk Butink, via een groot scherm, aangevuld met passende sfeermuziek, aan het publiek getoond. De werkgroepen monumenten, genealogie, archeologie en documentatie gaven uitleg over hun werkzaamheden. Kunstenares Laura Ruhé toonde een aantal van haar beeldhouwwerken en bij het weggaan kreeg elke bezoeker naar wens nog wat historisch kijk- of leesmateriaal mee naar huis.
Aan het einde van de middag was er een besloten bijeenkomst voor de vele vrijwilligers van de club. Voorzitter Rob Blans bedankt in zijn dankwoord met name ook Arie Noteboom, die ter plaatse de aanzet voor een digitale beeldbank van de regionale geschiedenis presenteerde. Zie hiervoor ook deze website onder het tabblad foto's. Een geslaagde jubileumactiviteit van onze inmiddels 35-jarige historische vereniging.