Over doopregisters en muntgewichten

Het maartnummer van de Proosdijkroniek kent weer een bijzonder gevarieerde inhoud.
Ab Visser dook in de huwelijks- en doopregisters van de ooit in ‘Agterbos’ (Vinkeveen) gevestigde Katholieke kerk. 
Vondsten van achttiende- en negentiende-eeuwse muntgewichten in ons poldergebied worden beschreven Joris Drubbel en Johan Klijn behandelt een reeks van transformatorhuisjes in de Rondeveense dorpen.

Cover PK mrt23Levensverhaal Selijns
Arie Bloed dook met hulp van collega-historici uit de Verenigde Staten in het levensverhaal van de Waverveense dominee Henricus Selijns. Wie was deze predikant nu eigenlijk en wat weten we nog meer over hem? Selijns blijkt een boeiende en indrukwekkende persoonlijkheid die verre van een doorsnee-predikantenbestaan heeft geleid.
Wouter van Dijk is senior collectiebeheerder bij het RHC Vecht en Venen in Breukelen. Hij bespreekt de belangrijkste kaarten over De Ronde Venen uit de Atlas Coenen van ’s Gravesloot, een historisch belangwekkende verzameling prent- en kaartmateriaal.
Bizarre situaties en de moeilijke laatste jaren rond het ziekenvervoer van Chris van Egmond krijgen aandacht in een indringend verslag van Bob Berkemeier en Thijs Gras.

Kent u het Libellebos?
Het gaat hier om een prachtige groenbuffer tussen de wijk Zijdelwaard en het industriegebied van Uithoorn. Chris Woerden beschrijft de ontstaansgeschiedenis van deze belangrijke groene long.
Bram-Willem Aarnoutse, vertelt over de enorme inbreng van Gerrit Otto Verrips in de vroege gereformeerde gemeenschap van Vinkeveen.
En ging het nu om een rechtmatige erfenis of een sterk staaltje zwendel bij de nalatenschap van  de Mijdrechtse mevrouw Van Wieringen? Stef Veerhuis geeft inzage in de spannende en langslepende rechtszaak rond de ‘legendarische Lord’ Broerse.

Rondeveense dorpen vroeger
Dit alles wordt uitgebreid aangevuld met vele tientallen foto’s: de scholen in Wilnis, het Abcouder Meer, het oude Mijdrecht door de lens van Dirk van der List en nog veel meer. De nieuwste Proosdijkroniek wordt verspreid in de tweede week van maart.