Proosdijkroniek maart 2024cover PK mrt24

Het maartnummer van de Proosdijkroniek staat boordevol regionaal historische verhalen, aangevuld met vele tientallen foto’s, kaarten en prenten. Zoals gebruikelijk een fraai vormgegeven geheel.

De Historische Vereniging De Proosdijlanden werd ingeschakeld om de geschiedenis van het Mijdrechtse familiebedrijf Walraven te beschrijven. Archiefonderzoek om de start van het bedrijf te achterhalen had een verrassende uitkomst. Chris Woerden beschrijft deze historie. “De stem van het volk” is een tentoonstelling in het Regionaal Historisch Centrum in Breukelen. Voorbeelden uit de expositie over Abcoude, Wilnis en Mijdrecht krijgen in de Proosdijkroniek volop aandacht. Hans van Zwieten geeft een inkijkje in het door hem te publiceren familieboek over zijn tak van de Vinkeveense Van Zwietens en de historische achtergronden van deze familie.

Uitneembare fietsroute
Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van De Proosdijlanden bevat de maarteditie van het kwartaalblad ook een uitneembare fietsroute ‘Oude wegen, oude verhalen’, met interessante weetjes over onze nabije omgeving.
Diverse foto’s van het vroegere Driehuis rond de winkel van Th. Cordes, bijeen gebracht door Nico van Kreuningen en prachtige, nostalgische beelden van Abcoude rond het Kerkplein en de Klapbrug, uit de collectie van Ton Pepping, illustreren de rijke geschiedenis van onze dorpen.
Een genealogisch verhaal over de Wilnisse dominee Dirk Copijn neemt ons mee naar de eeuwwisseling rond 1800 alsook naar Saramacca in Suriname. Bob Berkemeijer raadpleegde de notulen van het ziekenhuisfonds “Helpt Elkander”. Zijn verslag is flink aangevuld met prachtige foto’s van oud Uithoorn. Het verhaal achter de Bleijensteinse duiten vertelt Joris Drubbel, die zijn vondsten uit onze regio met enkele eigen foto’s aan de lezers presenteert.
Dit alles aangevuld met enkele reacties van lezers over hondenkarren en de Nessersluis, alsook een vooruitblik naar de viering het veertigjarig jubileum maken het geheel compleet.

De leden van de vereniging ontvangen bij het maartnummer tevens een speciale uitgave van de Stichting Proosdijer Publicaties. Arie Bloed vertelt het verhaal over de totstandkoming van de christelijke lagere school in Waverveen. Hij volgt hierin de ontwikkelingen vanaf circa 1918 tot eind vorige eeuw, vooral aan de hand van de notulen van het schoolbestuur.