25 september 2023

Notariële akten Schiedam.

Doorzoek hier de 17e- en 18e-eeuwse notariële akten van het Gemeentearchief Schiedam. De handgeschreven bronnen zijn getranscribeerd en doorzoekbaar gemaakt met de hulp van Handwritten Text Recognition (HTR), handschriftherkenning die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Duik in eeuwen aan materiaal en ontdek onze rijke geschiedenis.

De tekstherkenning is nog niet perfect; probeer daarom verschillende schrijfwijzen van een woord of deel ervan.

Een index op de vermelde personen, vindt u op SchieData (schiedam.nl)

 

Snelle Scanservice Overijssel.

Wil jij vanuit huis archiefstukken bekijken voor jouw onderzoek? Wij zijn gestart met een nieuwe gratis service - de Snelle Scanservice! Hiermee kun je via onze website scans van archiefstukken aanvragen, zodat een bezoek aan de studiezaal in veel gevallen niet meer nodig is en jij vanuit huis verder kan met je onderzoek.

Klik hier om te kijken hoe het werkt.

19 september 2023

Introductie archiefonderzoek.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van je familie ga je je stamboom uitpluizen. Op internet is ook al het nodige te vinden, ook op deze site staan een aantal lezenswaardige stukken over het hoe en waarom. Veel minder dan vroeger dient een archief fysiek te worden bezocht omdat er al veel wordt gescand en geïndexeerd. Kijk maar eens op WieWasWie en Open Archieven.

Toch is het interessant te weten hoe een archief werkt. Het Waterlands Archief in Purmerend organiseert eind deze maand een 2 uur durend programma 'Introductie archiefonderzoek'.
Klik hier voor meer info en aanmelden. 

 

Weer nieuwe grafstenen bij Geneanet.

Omdat begraafplaatsen een van de belangrijkste bronnen voor genealogen zijn, startte Geneanet het project ‘Bewaar onze grafstenen’, om op die manier grafstenen vast te leggen voordat ze verloren gaan.
Meer dan 5.000.000 grafstenen en -zerken zijn reeds beschikbaar !

Ontdek hier de nieuwe foto’s van begraafplaatsen gepubliceerd in augustus 2023.