Proosdijer Publicaties

Via de Stichting “Proosdijer Publicaties” verschijnen bijzondere publicaties betreffende de geschiedenis van De Ronde Venen. Van de onderstaande uitgaven zijn alleen nog exemplaren te koop van het boek "Anders nog iets?".

 
Cover Driehuis    Wees, van drs. P.J.J.M. e.a. Twee parochies verenigd in Driehuis. Schetsen uit tien eeuwen geschiedenis van parochie en samenleving in Mijdrecht en Wilnis rond de kerk van de heilige Johannes de Doper. De Ronde Venen, 2000.
Cover Turkenburg    Turkenburg, A. Vinkeveen en de Tweede Wereldoorlog. Een beschrijving van de invloed van de oorlogsjaren 1940-1945 op het leven van Vinkeveen. Wilnis, 2000.
Cover andersnogiets    Anders nog iets? Portretten van de verdwenen middenstand in De Ronde Venen
Onder deze titel verscheen begin november 2004 een boekje met schetsen van het verleden over het reilen en zeilen van vroegere winkels en ambachtelijke bedrijven in De Ronde Venen. In een zestigtal verhalen, geïllustreerd met vele tientallen foto's, wordt een beeld geschetst van niet meer bestaande middenstandszaken in Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen, Waverveen en Amstelhoek. 
Boek Vinkeveen  

Wees, van drs. P.J.J.M. e.a.  Vinkeveen, van Demmerik tot Waverveen  Het eerste historisch verantwoorde boek over de geschiedenis van Vinkeveen, verschenen in het voorjaar van 2012.

Cover proosten  

De Wit, Fred   De Ronde Venen 700 jaar bestuurd door proosten   Een verhaal over de bestaansgeschiedenis van onze regio, gebaseerd op de leidinggevende proosten van 1085 tot 1795. Als bijlage meegeleverd bij de Proosdijkoerier van december 2015.

 
boek rondeveense polders  

Koeleman, Dick   De Rondeveense Polders in de eeuwen rond 1782   Een uitgebreide toelichting op de manuscriptkaart van de Ronde Venen van Gerbrand Praalder uit december 1782. Als bijlage meegeleverd bij de Proosdijkoerier van december 2017.

Cover VOCkl  

Woerden, Chris   VOC-dienaren uit de Proosdijlanden   Een rijk geïllustreerd boekje over de betrokkenheid van ruim 250 streekgenoten bij de VOC. Als bijlage meegeleverd bij de Proosdijkoerier van december 2018.

 

 
Cover Waverveen kl   Bloed, Arie en Compier, Jan Waverveen: van boeren, burgers en buitenlui
Verschenen in het najaar van 2021. Een volop met foto’s geïllustreerd boek dat een prachtig beeld geeft van de Waverveense gemeenschap door de eeuwen heen. Zie ook onder tabblad Boek Waverveen
Omslag Bezet en Verzet   Golen van, Peter   Bezet en Verzet, 1940 - 1945, in de Ronde Venen
Als bijlage verschenen bij de Proosdijkroniek van september 2023. Tot stand gekomen met gebruikmaking van de nalatenschap van Herman van Soest. Peter van Golen heeft e.e.a. onderzocht en vond indrukwekkende, niet eerder gepubliceerde verhalen: getuigenissen van de angsten, de boosheid, de moed en de creativiteit van de directe getuigen. Als bijlage meegeleverd bij de Proosdijkroniek van september 2023.
Omslag Bezet en Verzet  

J. van Walraven Holding B.V. (Chris Woerden, Marieke Greeuw) Wij Walraven – Honderd jaar leren en aanpassen, het blijven mensen die het doen.

Verschenen in het najaar van 2023.  Geschiedenis van een Mijdrechts familiebedrijf.

Cover Waverveen school  

Bloed, Arie      De Lagere School in Waverveen in de 20e eeuw
De teloorgang van een dynamisch gemeenschapscentrum.

Als bijlage meegeleverd bij de Proosdijkroniek van maart 2024.